English
Български
  Начало Контакти Логин Регистрация 0 стоки 28 март 2024
Новини Музика Магазин Снимки Календар Форум Текстове на песни Семинар
 

Купи сега
Специална оферта

CD
Народна музика

Носии по регион
Северняшки носии
Тракийски носии
Добруджански носии
Македонски носии
Шопски носии

Традиционни костюми
Женски костюми
Мъжки костюми
Детски носии
Бебешки носии
Женски ризи
Женски елеци
Мъжки ризи
Цървули, обувки
Традиционни престилки
Пафти, пендари и колани
Стилизирани носии
Ръкави за женска риза

Сувенири
Кукли
Мартеници
Текстил
Дърво




Начини на плащане
Начини на доставка
Чести въпроси
Политика за връщане
Размери




Търсене
Ключови думи:

Христина Лютова
Христина Лютова е родена в Смолян на 24 май 1940г. Израсла е и е възпитана с родопската народна песен от двата рода - бащиния и майчиния.

Богатото музикално наследство от Родопите стига до нас, благодарение на многобройните певци, които неуморно издирват и записват фолклорни бисери от родния си край. Сред тях е и Христина Лютова, събрала и запазила над 400 песни. От тях в златния фонд на Българското национално радио се пазят над 40! Дългогодишната солистка на ансамбъл „Родопа” – Смолян е потомка на прочути родопски родове. От тях е наследила не само интереса си към песните, не само таланта си, но и борбения си дух, както и непрекъснатото търсене на нови възможности за представяне на родопската народна музика. Освен в ансамбъл „Родопа” нейният глас звучи и в народния хор „Големите българските гласове” с диригент Здравко Михайлов. На нейното изкуство са се възхищавали във Франция, Куба, Холандия, Русия, Гърция, Мексико, Беларус, Чехия, Корея, Германия, Унгария и в много други страни. А създаденото от нея великолепно каба трио „Родопея” разширява творческия й диапазон. За него певицата споделя: „Като има каба гайди, защо да няма каба трио? Три ниски гласа, темброво стабилни и плътни, три индивидуалности, добре слети”. В своята анотация към диска проф. Манол Тодоров отбелязва „специфичната тембрална обагреност на мощния и плътен, винаги сочен глас, който излиза от рамките на всеобщата представа за красив алт изобщо, за да очертае красотата на един действително уникален глас”. Богатото музикално наследство от Родопите стига до нас, благодарение на многобройните певци, които неуморно издирват и записват фолклорни бисери от родния си край. Сред тях е и Христина Лютова, събрала и запазила над 400 песни. От тях в златния фонд на Българското национално радио се пазят над 40!

Дългогодишната солистка на ансамбъл „Родопа” – Смолян е потомка на прочути родопски родове. От тях е наследила не само интереса си към песните, не само таланта си, но и борбения си дух, както и непрекъснатото търсене на нови възможности за представяне на родопската народна музика. Освен в ансамбъл „Родопа” нейният глас звучи и в народния хор „Големите българските гласове” с диригент Здравко Михайлов.

На нейното изкуство са се възхищавали във Франция, Куба, Холандия, Русия, Гърция, Мексико, Беларус, Чехия, Корея, Германия, Унгария и в много други страни. А създаденото от нея великолепно каба трио „Родопея” разширява творческия й диапазон. За него певицата споделя: „Като има каба гайди, защо да няма каба трио? Три ниски гласа, темброво стабилни и плътни, три индивидуалности, добре слети”.
В своята анотация към диска проф. Манол Тодоров отбелязва „специфичната тембрална обагреност на мощния и плътен, винаги сочен глас, който излиза от рамките на всеобщата представа за красив алт изобщо, за да очертае красотата на един действително уникален глас”.

010144
Рафинка - Родопски народни песни
Христина Лютова
Издател: Гега Ню
Цена: €10.00 €7.00
добави
детайли
  
1 стока, 1 страница | « 1 »

ИзпълнителиИздателиАвториИздателиМайсториТекстове на песни

Валута
EUR   USD   BGN

Кошница
Не сте добавили стоки във Вашата кошница.

Изберете стоки от Балканфолк Магазин

Промо код
Ако имате Промо код, попълнете го в полето долу за да получите намаление.
(Кликнете тук за да научите повече за Промо код и намаленията които можете да получите)


Магазин

Ръкави за женска риза (свиленици, капаници)
Ръкави за женска риза (свиленици, капаници)



Топ Мп3
Испайче
На зелена морава
Изручанка
Пулевско хоро
Джиновско
Сватбарска ръченица
Колишар
Право тракийско хоро
Граовско
Бистришко хоро


Най-продавани стоки

CD
Балканфолк 2001 - Български народни танци


Видео
Балкански народни танци, Балканфолк 2002 (система PAL)


Видео
Балкански народни танци, Балканфолк 2003 (система PAL)



                                                                                      Последвайте ни:
©1997-2024, Всички права запазени, Балканфолк ООД   Бюлетин Връзки Условия за ползване Карта на сайта