Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ
  Професионални /24
  Самодейни /137

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
АНСАМБЛИ | Професионални | София |
Търсене     

ФИЛИП КУТЕВ - НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ

Артисти-балетисти от "ФИЛИП КУТЕВ" изиграха хората в
ПЪРВИЯТ И ЕДИНСТВЕН ПО РОДА СИ DVD САМОУЧИТЕЛ В СВЕТА !

Националният ансамбъл за народни песни и танци "ФИЛИП КУТЕВ" е създаден 1951 година. Още от самото начало той е сформиран като професионален състав, а не се е преобразувал, както много други подобни, от съществуващ вече самодеен такъв. Първите скромни, но талантливи млади певци, танцьори и музиканти са постъпили в ансамбъла след сериозен подбор, след като са издържали на огромната конкуренция на специално проведения национален конкурс. Наред със своя артистичен талант те носят и несметното фолклорно богатство на своите родни места. Всичко останало като теория, организация и т.н. се добавя от Ансамбъла и благодарение на това, той се превръща в една престижна школа за сценично фолклорно изкуство, каквато е и до ден днешен.
През своето дългогодишно съществуване ансамбълът става и повод за създаването на нов музикално-сценичен жанр - този на народните ансамбли.
Основател и главен художествен ръководител на ансамбъла от неговото основаване е бил големият български композитор Филип Кутев, един от най-добрите познавачи на българската народна музика. Танцовата група се е ръководила от народната артистка - хореограф Маргарита Дикова, работила дълги години в областта на българските народни танци. За диригент е бил привлечен Иван Кавалджиев, за филолог - фолклорист - Мария Кутева.
Свой творчески принос в развитието и утвърждаването на ансамбъла имат и другите негови художествени ръководители:
Иван Кавалджиев
Живка Клинкова
Красимир Кюркчийски
Павлина Бедрова
Кирил Дженев
Мария Кънчева
Михаил Йорданов
Йордан Янакиев
Стефан Драгостинов и други.
Най-ярките музикални и танцови реализации са плод на големия талант и дълбоко познаване на българския фолклор от неповторимите творци Филип Кутев и Маргарита Дикова. Те извисяват сценичната реализация на фолклора до равнището на професионалното изкуство.
Друг важен принцип в рабатата на ансамбъла е използването на изворния материал от репертоара на самите изпълнители. Така са създадени песните-шедьоври на Филип Кутев: "Кажи, кажи, Ангьо", "Полегнала е Тодора", "Лале ли си, зюмбюл ли си " и други. Такъв е творческият път и на "Сватбарска ръченица", "Трите пъти", "Лисичето" и други сценично реализирани от Маргарита Дикова български народни танци.
Днес, както и винаги до сега, ансамбълът разнася красотата на родния фолклор по всички краища на света. Постоянно и неуморно радва и вдъхновява и нас, българите. Всяка нова сценична изява е празник, очакван с нетърпение и копнеж, с любовна тръпка и предчувствие за едно неповторимо хубаво изживяване.
Пролетен концерт в Централен клуб на армията
Класиците на българския танц


23 / 04 / 2008 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 69478

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
16:23:59 12 / 07 / 2008 от elena (elena6) tozi ansambal nqma nujda ot dumi vie samo go gledaite strahotni sa bravo :*
1  



 НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg